Passend onderwijs en leerrecht (PHB M4 Vrije keuze

Bron: Jasper van Esch

2 lesdagen

Deze module is voor iedereen die interesse heeft om meer kennis te krijgen over Passend onderwijs en leerrecht, maar tevens één van de onderwerpen van de vrije module 4, onderdeel van de Permanente Her- en Bijscholing binnen het BOA Domein Onderwijs, die nodig is om de BOA bevoegdheid te behouden.

Leerrecht is het recht van elk individu om onderwijs te ontvangen en de mogelijkheid om te leren en zich te ontwikkelen, ongeacht persoonlijke omstandigheden. Met Passend onderwijs wordt gestreefd naar meer inclusie en het bevorderen van gelijke kansen voor alle leerlingen. 

In deze cursus wordt ingegaan op hoe deze twee onderwerpen met elkaar samenhangen en de rol die de leerplichtambtenaar daarbij heeft om het recht op onderwijs voor alle leerlingen zoveel als mogelijk te waarborgen. 

Het lesprogramma:

  • Inzicht in de Wet Passend Onderwijs en andere relevante wetgeving. Is er voor alle leerlingen een plek in het onderwijs? En, wat mag hierbij van het onderwijs verwacht worden?
  • Inzicht toelatingsproces tot een school. Handelswijze bij niet-toelating of verwijdering van een leerling 
  • Rol van het Samenwerkingsverband bij Passend Onderwijs
  • Rol, taken en verantwoordelijkheden van Leerplicht
  • Werkwijze van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO)
  • Actuele ontwikkelingen

De docent bij deze cursus is Hester Bergmans. 

Afronding:

Tijdens de cursus moeten een aantal opdrachten uitgevoerd en ingeleverd worden. Deze opdrachten worden door de docent beoordeeld en indien nodig moet een aanvullende opdracht uitgevoerd worden. 

Om het certificaat voor deze module te ontvangen moet u:

  • Huiswerkopdrachten voor lesdag 1 en 2 hebben ingeleverd en met voldoende beoordeeld
  • De beide lesdagen aanwezig zijn geweest
  • Actieve deelname aan de groepsopdrachten tijdens beide lesdagen

Doelstelling: 

Kennis verkrijgen over passend onderwijs en leerrecht en inzicht in de rol die de leerplichtambtenaar kan hebben om het recht op onderwijs voor alle leerlingen zoveel als mogelijk te waarborgen.

Vooropleidingseisen en niveau:

Niveau: Geschikt voor alle niveaus
Vooropleiding: Geldig BOA getuigschrift (Geldt alleen voor deelnemers die deze module gebruiken voor de verlenging van hun BOA bevoegdheid.)

Studiebelasting:

14 contacturen en 10 uren zelfstudie

Incompany:

Alle modules van de permanente her- en bijscholing kunnen incompany worden uitgevoerd. Daarbij kan InfanSius maatwerk leveren, dat wil zeggen dat wij de planning en uitvoering van de modules voor uw gemeente of regio volledig verzorgen. Er wordt bijgehouden welke deelnemers een module moeten volgen, zodat zij ruim voor het verlopen van hun akte de vier verschillende PHB-modules met succes hebben afgerond. 

Prijs per persoon:

Klassikaal: € 690,-
Incl. lesmateriaal en arrangementskosten.         

Excl. Certificaatkosten ExTH € 65,-


 

 Lesdagen per uitvoering

 

 Startdatum 4 november 2025 4 en 18 november 2025

Kies hier de datum waarop u zich wilt inschrijven